Eurovision Şarkı Yarışması bu sene 68’nci kere bu kez İsveç’in Malmö kentinde gerçekleşti. Yarışmanın başından beri bahislerde görünen Hırvatistan yarışmayı ikinci olarak tamamlarken kazanan İsviçre oldu. “The Code” isimli şarkısıyla 591 puan toplayarak kazanan Nemo birinci olurken ikinci sırada ise 547 puanla Hırvatistan üçüncü sırada Ukrayna, 453 puanla Ukrayna yer aldı. Üç şarkının da favori şarkım olduğunu burada belirtmeden geçmek istemiyorum ve evet bu sene adına sonuçlardan memnun ayrıldım diyebiliyorum. Yine de kalbimi en çok Fransa’da bıraktım o ayrı.
Yarışmanın sunuculuğunu Malin Åkerman ve Petra Mede gerçekleştirdi.
1. Yarı Final
İlk yarı finalin açılış gecesinde Filistin asıllı İsveçli şarkıcı Saade konuk olarak yer aldı ve şarkısını sahnede bileğine taktığı Filistin kefiyesi ile seslendirerek İsrail protestosuna tüm uyarılara rağmen destek verdi. Durum EBU’nun sözcüsü tarafından kınanarak kınandı.
Aynı açılış seremonisinde yer alan diğer iki isim Eleni Foureira ve Chanel olurken gecenin ilerleyen saatlerinde bir diğer sürpriz de yarışmayı iki kere kazanan Johnny Logan’ın İsveç’e birincilik getiren “Eupheria” performansı olarak kayıtlara geçti.
İlk yarı finalden 10 üzerinden 7 tahminle ayrıldım. Sırbistan, Litvanya, İrlanda, Ukrayna, Hırvatistan, Finlandiya, Moldova, Avustralya ve Lüksemburg şeklindeydi listem. Portekiz, Kıbrıs ve Slovenya adına şans vermemiştim. Kardeş ülke Azerbaycan’ın şarkısını çok sevmeme rağmen başarılı bir performans gösteremediğine tanıklık ettim ve listemde yer vermedim, yanılmadım.
Bu sene alınan karar gereği final öncesi de kurucu ülkeler ve geçen senenin birincisi de performanslarını gösterecekti. İsveç, Almanya ve Birleşik Krallık sahne aldı.
2.Yarı Final
Malmö kentinde on binlerce kişi tarafından protestolar devam ederken ikinci yarı finalde Belçika devlet televizyonu VRT yayınını durdurarak İsrail’in Gazze’deki saldırılarını protesto etti. Belçika maalesef gösterdiği başarılı performansa rağmen bu finalden elenerek ayrıldı.
Türkiye’ye tek birinciliği kazandıran Sertab Erener konuk sanatçı olarak 21 yıl aradan sonra yeniden sahne aldı. Performans dinleyicilerce uzun süre alkışlandı. Kendisi ile birlikte ayrılan zamanda Yunanistan’a birincilik getiren Helena Paparizou, İsveç’de birincilik getiren Charlotte Perreli de eşlik etti. Belki de bu yarışmanın en güzel anlarından biri o gece bu sahnede yaşandı. Sertab ile yeniden o yıllara dönmüş olmak hepimiz için ayrı bir güzellik değil de neydi?
İtalya yayıncısı Rai yarışma sonrası yarı final oylama sonuçlarını yayınladı. Rai durumun bir yanlışlık olduğunu belirterek özür diledi. Yaşanan “teknik hata” sonucunda İtalyanların yarışmadaki favorisinin, İsrail temsilcisi Eden Golan olduğu görüldü. Golan, ikinci yarı final provası sırasında seyirciler tarafından protesto edilse de hiçbir şeye aldırış etmeden yarışı tamamladı ve ikinci yarı finalin birincisi olarak ayrıldı. Siyaseti bir yana bırakıyor olsak bile benim için başarılı bir şarkı ya da performans değildi.
ve bu yarıştan da 10 üzerinden 7 tahmin ile ayrıldım. Malta, Yunanistan, İsviçre, Çekya, Avusturya, Ermenistan, Gürcistan, Belçika, Norveç, Hollanda favori ülkelerim arasında yerini alırken bu yarıştan Çekya ve Belçika elendi maalesef. Listemde yer vermediğim İsrail, Estonya ve Letonya finalde yerini aldı.
Final
Hollanda adına yarışan va yarışmanın favorilerinden biri olarak görülen Joost Klein’ın sahne arkasında yaşanan bir tartışma nedeniyle yarışmadan diskalifiye edildi. Durum yarışma fanları tarafından sosyal medyada sıklıkla #JusticeforJoost etiketi ile paylaşıldı.
Fransa’yı temsil eden Slimane provasında meşhur mikrofondan uzaklaştığı kısımda şarkısını okumayı yarıda kesip İngilizce bir şekilde “Sevgi ve barışla birlikte müzik için birleşmeliyiz.” şeklinde bir açıklama yaptı. Bu bölümde sanatçı seyirciden yoğun alkış aldı.
Finlandiya’nın jüri oylarını açıklamak üzere görevlendirilen Käärijä, Eurovision’u boykot ederek görevi başkasına devrettiğini duyurdu. Kendisinin bir gün önce İsrail temsilcisi Golan ile dans videoları sosyal medyada paylaşılınca gelen tepki yorumlarından dolayı ayrıca dinleyicilerinden de özür dilemişti. Yine Käärijä ikinci yarı finalde geçen sene ikincilik kazandığı şarkısını bir kere daha sahnede seslendirme şansını bulmuştu.
Bambie Thug (İrlanda), Marina Satti (Yunanistan), Nemo (İsviçre) ve Silia Kapsis (Avusturya) finalin son provasında bayrak törenine katılmadı. Portekiz ve Litvanya temsilcileri sosyal medyalarında ülke ülke oy ve SMS bilgilerini paylaştı ama İsrail’e yer vermedi ve oradan kendilerine oy istemedi.
The Sun gazetesinin haberine göre Loreen, Gazze’deki katliamı protesto etmek için EBU’yu uyardı. Eden Golan’ın kazanması durumunda protokole uymayacağını ve birincilik ödülünü Eden Golan’a vermeyeceği konusunda uyardı. Loreen yeni şarkısını birincilik kazandığı şarkısı ile birlikte harmanlayarak gecenin sonunda oylar açıklanmadan önce sahne alan son isim oldu.
Yarışmadan önce 2002’den beri dağıtılan geleneksel Marcel Bezençon Ödülleri sahiplerini buldu. Basın ödülü Baby Lasagna’nın olurken artist ödülü Nemo’nun besteci ödülü de şarkı “The Code”un ekibi Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale, Nemo Mettler oldu.
Martin Österdahl yani yarışmanın süpervizörü diskalifiye edilen Hollanda’nın oylarını açıkladığı sırada seyirciler tarafından protesto edildi. Kendisinin bu durumdan rahatsızlığı ve belki de pişmanlığı da adeta yüzünden okunuyordu. Alınan bu karar kuşkusuz önümüzdeki senelerde birçok ülke tarafından düşündürücü olacak ve seneye belki de daha az bir katılım gerçekleşecek.
İlk defa bir yarışmada ilk on ülke tahmininde bulunmadım ve bunun yerine en keyif aldığım performanslarla dolu bir on şarkı seçtim. O şarkılarda bu ülkelerin olmuştu: Fransa, Hırvatistan, Ukrayna, İsviçre, İtalya, İspanya, Ermenistan, Avusturya, İtalya, Yunanistan ve Birleşik Krallık. Bu listeme göre yarı yarıya sonuçlardan memnun ayrıldım görülüyor. Birinci adına bir memnuniyetsizliğim yok gayet güzel bir performans izledim ama yalan da söyleyemeyeceğim, gönlüm bir tık Hırvatistan’dan yana atıyordu, birinciliğe hiç bu kadar yakın olmamışlardı çünkü.