EDİTÖRDEN
Anasayfa / HAFTANIN ALBÜMÜ / Çiğdem Aslan – Mortissa / Sony Müzik

Çiğdem Aslan – Mortissa / Sony Müzik

Sanatçı İzmirli ve İstanbullu Papazoğlu, Stamoulis ve Skarvelis gibi sanatçılar tarafından bestelenen ya da seslendirilen halk şarkılarını Smyrnaic (Eski İzmirli) tarzı ile seslendirdi. “Mortissa” albümü 1922’de yaşanan büyük mübadele ile yer değiştiren Yunan ve Türkler’in tüm acılarına rağmen eğlencenin müziğe dökülmüş hali Rebetiko tarzının yegane örneği olmayı başarıyor!

Yunanca’da ‘özgür ruhlu ve bağımsız kadın’ anlamına gelen “Mortissa” albümü Avrupa’da yayınlandıktan hemen sonra Guardian Gazetesi’nden çok iyi eleştiriler aldı. Avrupa’daki ‘World Music’ listelerinde üç ay boyunca ilk 10’da kalan ve Amerika’daki National Public Radio’da ‘Dinlemeniz Gereken 5 Uluslararası Albüm’ özel programında yer alan albüm ile Çiğdem Aslan saygın İngiliz müzik dergisi Songlines tarafından 2013’te ‘Yılın Albümü’ olarak gösterildi. “Mortissa” albümü aynı zamanda fRoots Dergisi tarafından da ‘En İyi Albüm’ katogorisinde aday olurken Almanya’nın prestijli ödül töreni Preis der deutschen Schallplattenkritik tarafından da ‘World Music’ kategorisinde aday gösterildi.

İstanbul’da doğan ve etnik mozaiğin tam içinde, şarkı söylenen bir evde büyüyen Çiğdem Aslan Türkiye’de İngiliz Edebiyatı okurken Anadolu’nun azınlık kültürlerine ait müzikleri Türkiye’de konuşulan farklı dillerde seslendirdiği bu projeyle müzik macerasına başladı. Londra’ya müzik okumak için taşındığında, etnik müziğe duyduğu ilgiyi Balkan müziği yapan grup Dunav ve ödüllü She’koyokh Klezmer Ensemble’ın vokalisti olarak sürdürdü. Özellikle She’koyokh ile gösterdiği, “temiz, doğal ve zahmetsiz” performansla başta Songlines Magazine’den olmak üzere pek çok övgü aldı ve adını duyurdu. Aynı grupla Womad gibi Avrupa festivallerinde yer alan ve bir Polonya turnesi yapan Çiğdem Aslan; Royal AlbertHall’da Sezen Aksu ile ve Cadogan Hall London’da Yasmin Levy ile sahne aldı. İngiltere’de Musicport Festival ve Songlines Encounters Festival’da sahne alan sanatçı BBC Radio 3’de de canlı performans yaptı.

“Eski bir müzik tarzını alıp bu çağa böyle taze ve ilgi çekici şekilde uyarlayan bir sanatçı kırk yılda bir çıkar… Britanya’da yılın en iyi keşiflerinden biri”
The Guardian, Ekim 2013

“Olağanüstü bir Rebetika şarkıcısı ve yükselen bir yıldız… Uluslararası ölçüde kayda değer bir albüm”
London Evening Standard, Ekim 2013

“Gerçek bir rebetiko şarkıcısının o dumanlı havası onda var”
National Public Radio USA, Ekim 2013

“Bu albüm bir geleneksel müzik başyapıtı ve kendisini yaratan sanatçıya hak ettiği uluslararası ünü getirmesi gerek”
fRoots Magazine, Kasım 2013

01 – Aman Katerina Mou (Cevriye Hanım)
02 – Vale Me Stin Agalia Sou (Al Beni Kollarına)
03 – To Dervisaki (Küçük Derviş)
04 – Bi Allah (One God)
05 – Pane Gia To Praso ( Pırasa İçin Yollarda)
06 – Trava Vre Manga Kai Alani (Bıçkın Delikanlı)
07 – Ferece (Peçe)
08 – Nenni (Ninni)
09 – Çakıcı
10 – Sto Kafe Aman (Cafe Aman’da)
11 – Uşaklı Kız (Girl From Uşak)
12 – Kanarini (Sıra Sıra Siniler)
13 – S’agapo (Seni Seviyorum)

Sanatçı İzmirli ve İstanbullu Papazoğlu, Stamoulis ve Skarvelis gibi sanatçılar tarafından bestelenen ya da seslendirilen halk şarkılarını Smyrnaic (Eski İzmirli) tarzı ile seslendirdi. “Mortissa” albümü 1922'de yaşanan büyük mübadele ile yer değiştiren Yunan ve Türkler’in tüm acılarına rağmen eğlencenin müziğe dökülmüş hali Rebetiko tarzının yegane örneği olmayı başarıyor! Yunanca'da 'özgür ruhlu ve bağımsız kadın' anlamına gelen “Mortissa” albümü Avrupa’da yayınlandıktan hemen sonra Guardian Gazetesi’nden çok iyi eleştiriler aldı. Avrupa'daki ‘World Music’ listelerinde üç ay boyunca ilk 10'da kalan ve Amerika'daki National Public Radio'da 'Dinlemeniz Gereken 5 Uluslararası Albüm' özel programında yer alan albüm ile Çiğdem Aslan saygın İngiliz müzik dergisi…

Genel Bakış

Kullanıcı Oylaması: 4.83 ( 3 oy)

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*