EDİTÖRDEN
Anasayfa / NOTLAR / Murat Beşer’den Yoldan Çıkmış Simalar

Murat Beşer’den Yoldan Çıkmış Simalar

Türkiye’de müzik ve müziğin seyrine dair çoğunlukla popüler, bir dönem var olup kaybolmuş ya da kalıcı şöhrete ulaşmış isimler üzerinden yazılmış epey kitap var. Oysa Murat Beşer bambaşka, hatta tam ters istikamette bir yola sapıyor: Aslında müzik âleminin göbeğinde olup, bu âleme bir tür yön verip popüler olmamış, şöhrete ulaşmamış fakat müzik aşklarından hiç taviz vermemiş kişileri ele alıyor.

Sınıf atlamaya, gösterişe, para pula, kariyere, şana şöhrete sırt çeviren, tek tutkuları müzik olan insanlar bunlar: Plakçı, gitarist, yapımcı, kafebar işletmecisi, şarkıcı, dergi çıkarma heveslisi, tutunamamış grup müzisyeni…

Yoldan Çıkmış Simalar okuru kenarda köşede kalmış gözüken ama özellikle bir döneme, birçok insanın hayatına damga vurmuş, müzik zevki aşılamış, toplumun kendilerine biçtiği rolü kabul etmeyen, “nevi şahsına münhasır” bu insanların arasında dolaştırıyor. Öte yandan alttan alta da memleket müzik tarihinin, bilhassa rock ve türlerinin seyrine de ışık tutuyor.

Sisli bir geçmişin, müphem bir zamanın içinden gelen insanlar. Bu kitapta onların öyküleri var.
-Halil Turhanlı-

Murat Beşer gerçek bir vakanüvis. Pek kimsenin bilmediği, belki farkında bile olmadığı özel bir dünyanın defterini tutuyor. Bu defterde yaşamlarının en büyük tutkusu müzik olan gizli kahramanlar saklı.
-Gökhan Akçura-

(Tanıtım Bülteninden)

 

Murat Beşer, 1962 İstanbul doğumlu. Nişanca Mehmet Paşa İlkokulu, Ahmet Rasim Ortaokulu ve Pertevniyal Lisesi’nin ardından 1983-84 arası MÜ Tatbiki Güzel Sanatlar Dekoratif Resim bölümüne devam etti, 1985-92 arasında MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde resim okudu. Öğrenciliği sırasında zamanın önde gelen dergi ve gazetelerine müzik ve popüler kültür konularında makaleler yazmaya başladı. Rock müzik dergisi Stüdyo İmge’nin editörlüğünü yaptı. Önemli mekânların müzik direktörlüğünde, bazı büyük organizasyonların müzik danışmanlığında bulundu. Yıllarca Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde müzik yazarlığını sürdürdü, TRT’de beş yıl, Radyo Kuzey’de bir yıl program yaptı. İstanbul’un başta gelen mekân, fesitival ve partilerinde DJ’lik yaptı. İKSV İstanbul Caz Festivali’nde danışma kurulu üyeliğinde bulundu, The Salon’da bir sezon müzikal konularda paneller düzenledi.

 

Türkiye'de müzik ve müziğin seyrine dair çoğunlukla popüler, bir dönem var olup kaybolmuş ya da kalıcı şöhrete ulaşmış isimler üzerinden yazılmış epey kitap var. Oysa Murat Beşer bambaşka, hatta tam ters istikamette bir yola sapıyor: Aslında müzik âleminin göbeğinde olup, bu âleme bir tür yön verip popüler olmamış, şöhrete ulaşmamış fakat müzik aşklarından hiç taviz vermemiş kişileri ele alıyor. Sınıf atlamaya, gösterişe, para pula, kariyere, şana şöhrete sırt çeviren, tek tutkuları müzik olan insanlar bunlar: Plakçı, gitarist, yapımcı, kafebar işletmecisi, şarkıcı, dergi çıkarma heveslisi, tutunamamış grup müzisyeni… Yoldan Çıkmış Simalar okuru kenarda köşede kalmış gözüken ama özellikle bir döneme, birçok…

Genel Bakış

Kullanıcı Oylaması: 4.98 ( 2 oy)

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*