EDİTÖRDEN
Anasayfa / NOTLAR / Meriç Dönük 34.Akbank Caz Festivali’nde

Meriç Dönük 34.Akbank Caz Festivali’nde

Arpist ve akademisyen Meriç Dönük’ün arp resitali, 34.Akbank Caz Festivali kapsamında 29 Eylül Pazar, saat 11:00’de Sakıp Sabancı Müzesinde gerçekleşecek. Dönük, konserinde arp enstrümanına özgü olan ve doğaçlamaya geniş olanak sağlayan hacimli, zengin yapının kültürümüzün folklorik öğeleriyle buluştuğu bir repertuvar seslendirilecek. Türk makam müziğinden çeşitli coğrafyaların geleneksel ezgilerine uzanan bu seçkide Ariel Amirez, Francisco Tarrega, Paul Desmond, Sting, Bora Uymaz gibi değerli bestecilerin eserleri yer alacak.

 

Meriç Dönük

Arp sanatçısı Meriç Dönük, doğduğu şehir Mersin’de başladığı arp eğitimine 2003 yılında İstanbul’da, öğrencisi olduğu Şirin Pancaroğlu ile devam etmiş ve lisans eğitimini 2008 yılında tamamlamıştır.

Eğitim dönemi boyunca Avrupa Kültürel Teşvik Ödülü, Üsküp Genç Yetenekler Yarışması ikincilik Ödülü, Slovenya Uluslararası Arp Yarışması ikincilik ödüllerine lâyık görülerek ve çeşitli akademik orkestralarda genç solist olarak yer alarak arp alanında ülkemizi temsil etme imkanı bulmuştur.

2007 yılında kurulan Arp Sanatı Derneği’nin faaliyet dönemi boyunca idari işleyişinde çeşitli ünvanlarla çalışmış; derneğin yerel ve uluslararası eğitim, performans projelerinde görev almıştır.

2011’de Şirin Pancaroğlu ile birlikte Kalan Müzik etiketiyle yayınlanan “Elişi” albümünü çıkarmış; Anadolu’nun geleneksel müziği türkülerin arpla icra edildiği bu albümün düzenlemelerinde önemli rol almıştır.

Geleneksel müziklerimizden çeşitli örnekler ve arp için yazılmış yeni bestelerden oluşan ilk solo albümü “Mahfuz”, 2016’da Ahenk Müzik’ten yayınlanarak dinleyiciyle buluşmuştur.

2014’te stk, kamu ve özel sektörden çeşitli yöneticilerle birlikte Ortak İdealler Derneği Meridyen 7 Programı’na Arp Sanatı Derneği üyesi olarak katılmış ve “Yetkinin Ötesinde Liderlik” eğitimleri almıştır.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Yüksek Lisans programından “21. Yüzyıl Bestecisi Bora Uymaz’ın Eserlerinden oluşan Bir Seçkinin Arp notasyonuna Uyarlanması ve Makamsal Analizi” başlıklı yüksek lisans tezi ile 2018 yılında mezun olmuştur.

Eylül 2022’de TRT Ankara Radyosu keman sanatçısı Ertuğrul Erhan ile İzmir Devlet Türk Musikisi Korosu ses sanatçısı, bestekar Bora Uymaz’ın müzik yönetmenliği ve desteğiyle gerçekleşen “MusicAlly” albümü 440 Müzik-Yapım etiketiyle dijital platformlarda dinleyiciyle buluşmuştur. İnsanoğlunun hayatında çetin bir değişim/dönüşüm başlatan Covid-19 pandemisi boyunca, ayrı şehirlerde yaşayan iki müzisyenin çalgılarından akseden seslerin buluşması, müzik yoluyla uzağı yakın kılmasıyla hayata geçmiştir.

‘Bir renk paleti gibi birbirine hiç benzemeyen, fakat ahenk içinde bir bütünlük oluşturan, geleneksel müziklerimiz ve farklı kültürlerin ezgileri arp ve keman ile buluşturan albümde icra edilen repertuvar, kimi zaman Nişabur makamının efsunuyla gök kubbede bir gezinti, kimi zaman geleneksel bir İngiliz balladının mütevazi, hüzün yüklü varlığını hissettirmekte. Tanburi Cemil Bey tüm ihtişamıyla yer alırken İzmirli besteci Bora Uymaz, “Vivaldi’nin İlkbaharı’na Selam” eseri ile yaklaşık 300 yıl öncesinde yaşamış İtalyan besteci Antonio Vivaldi’ye bir dost içtenliğiyle selam verir. Enfes bestelerinin yanı sıra, emsalsiz sesi ve okuyuşu ile dinleyicinin yüreğini sarıp sarmalar, mest eder. MusicAlly’de çalgılar kâh hararetle, kâh sessizlik yoluyla söyleşir, paylaşır ve bu söyleşinin dili samimiyettir.’

Müziği türlere ayırmaksızın, yaşam döngüsünün ahengi olarak hisseden Meriç Dönük, müzikte enstrümanının kendine has olanaklarını yansıtmaya ve bu fikirden yola çıkarak müzik üretmeye gayret ediyor.

Dönük, icracılığının yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nde doktora yapmakta ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

 

 

 

Arpist ve akademisyen Meriç Dönük'ün arp resitali, 34.Akbank Caz Festivali kapsamında 29 Eylül Pazar, saat 11:00’de Sakıp Sabancı Müzesinde gerçekleşecek. Dönük, konserinde arp enstrümanına özgü olan ve doğaçlamaya geniş olanak sağlayan hacimli, zengin yapının kültürümüzün folklorik öğeleriyle buluştuğu bir repertuvar seslendirilecek. Türk makam müziğinden çeşitli coğrafyaların geleneksel ezgilerine uzanan bu seçkide Ariel Amirez, Francisco Tarrega, Paul Desmond, Sting, Bora Uymaz gibi değerli bestecilerin eserleri yer alacak.   https://www.youtube.com/watch?v=UJz5FBgUrkc&ab_channel=meri%C3%A7d%C3%B6n%C3%BCk Meriç Dönük Arp sanatçısı Meriç Dönük, doğduğu şehir Mersin’de başladığı arp eğitimine 2003 yılında İstanbul'da, öğrencisi olduğu Şirin Pancaroğlu ile devam etmiş ve lisans eğitimini 2008 yılında tamamlamıştır. Eğitim dönemi boyunca Avrupa…

Genel Bakış

0

Kullanıcı Oylaması: Siz ilk olun !

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*