Kim insan sayılır? Kimin yaşamı yaşam sayılır?
Çağdaş dansın ve canlı müziğin buluştuğu “BİZ”, ilham kaynağını bir yandan Anadolu ezoterizminden diğer yandan çağdaş felsefeden alıyor, “çoklukta birlik”, “empati”, “evrensel etik” kavramlarını sorguluyor.
Performans alanındaki üç dansçı, fiziksel teması kaybetmedikleri üçlü hareket formları, ikili eylem diyalogları ve bir başlarına kaldıkları anların içinden geçerek dayanışma ve çatışma, şefkat ve şiddet, güç ve kırılganlık, varlık ve yokluk hattında yollarını bulmaya çalışıyorlar. Bedenleri ve duygu bellekleri üzerinde çalışıp çoklukta birliği arıyorlar.
Cem Yıldız bilgisayar ortamında canlı olarak dönüştürdüğü vokali ve bağlamasıyla eserin elektro-akustik ses evrenini yaratıyor; “cem”i yürütüyor, ses ve nefes oluyor. Bedirhan Dehmen, Canberk Yıldız ve MihranTomasyan sahneliyor.
“Biz” aslında uzun zamandır sahnelerde olan bir proje, ülkemizin birçok ilinde ve hatta yurt dışında önemli sahnelerde seyircisi ile buluşmuş ve de buluşmaya devam ediyor. Neden bu kadar zamandır izlemedim diye kendimi elbette sorgularken kendimi Alan Kadıköy sahnesinde buluyorum ve “hadi yüzleşelim” diyorum, “belki çözülürüz”.
Müziğin ve dansın buluştuğu her sahneyi ayrı kucaklıyorum, Şair yanım “Biz”in üstüne şiirler yazabilir mesela orada belki çözülebilirim. Burada geçen 50 dakikanın su gibi aktığını hissediyorum ve orada denizlere karışabilirim. Hissettiklerim yani bendeki etkisi sonrası oyun sonrası ekiple gerçekleşen sohbette seyircilerin dile getirdikleri ile tamamen örtüşüyor. İstediğiniz gibi kalbinize dokuyabilirsiniz özgürlüğü, farklı geçişlerde yaşayabilirsiniz bir hassasiyetliği. Bu coğrafyanın sesi, rengi keza; size ne uzak ne de yabancı, kesinlikle ayrılmaz parçanız. Uzun uzun kelimelerle değil dansla anlatılmak istenen tüm her şeye de üstelik de birkaç adım ötedesiniz. Kendinizi o sahneye bırakmamak için zor tutabilirsiniz mesela.
Tüm ekibi ve emeği geçen herkesi ayrı alkışlarken müzik yanım da Cem Yıldız’ı içeride bir başka ağırlıyor. Onun sesi, soluğu, sazı, sözü benim için her daim çok kıymetli ve her daim el üstünde tutulası. Değerini çok ayrı bilmemiz lazım.
“Biz”in en yakın sahnesi 14 Aralık Hope Alcazar; ayrıca yine bir Caféturc Music & Arts projesi olan “Angelus” için de en yakın takvim 21 Aralık aynı mekan.
Ayrıca ekip çağdaş dans ve canlı müzik eserinin ana unsurları olan hareket, farkındalık, doğaçlama ve anda yaratım araç ve pratiklerini iki güne yayılan atölye çalışmalarıyla metodik olarak da paylaştığı atölyeler de düzenliyor ki sosyal medya sayfalarından detaylı bilgilere ulaşabilir ve siz de bir parçası olabilirsiniz bu yolculuğun. Takipçisi olmanızı dilerim ya da bir parçası.
https://en.cafeturc.com/we
Kadri Karahan / Kadri’nin Günlüğü