Anadolu’nun ve ortak kültürel özellikler paylaşan çevre coğrafyaların “kadın ağzı” halk şarkılarını, türkülerini birbirinden değerli kadın yorumcuların sesinden duyacağımız “Kadının Türküsü” albüm serisi bir Mahmut Çınar projesi. Çınar; “bu projenin benim için büyük ve heyecan dolu anlamlı bir yana, kadınların bin yıllardır yazdığı müthiş hikâyeyi müziğin ve sanatın farklı kollarından kadınların sesiyle bir arada duymak harika olacak zannediyorum.” şeklinde özetliyor öncelikle duygularını.
İlk serisi tek tek paylaşıldı ve açılışı Feryal Öney “Ben Bugün Bir Şey İşittim” ile gerçekleştirdi ki geçtiğimiz yüzyılın başında İstanbul ve Selanik kökenli sanatçılarca farklı tarzlarda yorumlanan, o günden bu yana hiçbir mecrada kaydedilmemiş olması açısından kıymetliydi. Devamında “Burçak Tarlası” caz formunda Burcu Yeşilbaş tarafından bizlere ulaştı. Projenin bu heyecan verici başlangıcında devamında yine müziğin hem popüler hem de alternatif sesler yolculuğu devam etti.
Mesela Pınar Özdemir’den “Lo Şivano” yine ilk kez dinlediğim ve hikayesine tanıklık ettiğim türkülerden biri oldu ki beni en çok heyecanlandıran diğer ikinci bir eserdi. Hepimizin ezberinde olan ve bugüne kadar da kendisine birçok yorumcu edinen “Şeker Oğlan”ı Pamela, “Yüksek Yüksek Tepelere”yi Ceren Gündoğdu yorumladı bu albüm için. Müziğin alternatif sahnesinin başka bir başarılı sesi, müzisyeni “Burcu Tatlıses”i ilk kez bir türküde dinledik albüm üstünde. İlker Yurtcan’ın özgün düzenlemesi ile yine bu çalışmada ayrı bir yerde durdu “Zühtü”.
Kafkas, Anadolu, Balkan ve dünya ezgilerini kendilerine özgü yorumları ile tanıdığımız Samida ekibi, yine türkülerin özel yorumcusu Mercan Erzincan albümün diğer renkleri olurken ekranlardan ya da tiyatro sahnelerinden isimler de ağırladı proje. Deniz Barut bir Muğla türküsü seslendirirken Hatice Aslan bir Kırım türküsü ile noktaladı serinin ilk albümü.
Dilerim bu proje sahnelere de taşınır, koleksiyoncular için plak olarak da hayata geçer ve yeni ve sürpriz isimlerle kaldığı yerden de devam eder. Bu anlamda başta Çınar olmak üzere tüm müzisyenleri ayrıca tebrik ederim. Düşünceye, verilen emeğe ve elbette ki türkülerimize sağlık.
Kadri Karahan / Editörün Notu